måndag 14 oktober 2013

Filtar och blockning

Den här filten av mormorsrutor är virkad av alla mina restgarner i Alpaca från Drops. Trots att det inte är något större projekt har jag haft filten på gång i närmare två år. Då är det alltid lika skönt att fästa sista tråden!

Och så det här med blockning - det är verkligen a och o! Jag har inte insett det förrän på senare tid. Det blir så jämnt och fint och rakt och platt! Särskilt en så här filt av mormorsrutor som kan vara lite "bubblig" när rutorna sammanfogats, får ett helt annat resultat efter blockning. 
Nästa lilla filt är också virkad i restgarner. Jag föll för mönstret i filten när jag såg det på Järbos hemsida och blev sugen på att testa. Jag ville inte det skulle bli tidskrävande så jag valde att göra en pyttefilt. Med lite god vilja passar den som dockfilt! Den blev blockad i samma veva och slutresultatet blev mycket bättre även på den. Jag har en lite äldre Alpaca-filt med fint hålmönster som jag inte blockat, jag tror bestämt jag får ta och göra det i efterhand!2 kommentarer:

 1. Vad menar du med blockning? Förr "dampade" man garnalster genom att pressa med strykjärn med en fuktig duk emellan. Är blockning något liknande?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att blocka är tydligen nysticksvenska men inte mer avancerat än att man fuktar/blöter det stickade/virkade och nålar upp det mot något till önskad form och storlek. Lite mer effektivt än att "bara" pressa med strykjärn. Många nålar mot en matta, liggunderlag, yogamatta eller baksidan av soffryggen. Vår divan på soffan har funkat för mig! Lite lustigt med ett nytt ord för en så gammal teknik. Jag hade inget ord för det innan jag hörde svägerskan Elin prata om blockning!

   Radera